O grupare de hackeri pro-ruși, destabilizată. Mandate de arestare pe numele a șapte membri suspectați că ar fi făcut interesele Rusiei
Autoritățile din Germania și Spania au emis mandate de arestare pentru șapte membri suspectați ai grupării cibernetice pro-ruse NoName057(16), acuzați de atacuri informatice asupra infrastructurii critice, companiilor din industria de apărare, furnizorilor de energie și instituțiilor publice din mai multe state europene.
Acțiunea a fost parte a unei operațiuni internaționale coordonate de Europol și autorități judiciare din SUA, Franța, Suedia, Italia, Țările de Jos și Elveția, scrie Reuters.
Concret, marți au fost efectuate percheziții în 24 de locații asociate grupării, inclusiv la Berlin și în Bavaria, au anunțat procurorii germani. Germania a emis șase mandate, cinci publice și unul secret, iar Spania a emis un al șaptelea mandat.
O rețea globală de voluntari care opera atacuri DDoS asupra instituțiilor occidentale
NoName057(16) este un grup de hackeri cunoscut pentru promovarea intereselor rusești și a utilizat platforma Telegram pentru a recruta peste 4.000 de voluntari.
Aceștia și-au pus sistemele la dispoziția grupării pentru a inunda serverele țintelor cu atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS).
În ultimii ani, grupul de hackeri a revendicat atacuri asupra Ucrainei, dar și asupra site-urilor guvernamentale, infrastructurii, băncilor, serviciilor de sănătate și telecomunicațiilor din state europene care au sprijinit Kievul.
Potrivit anchetatorilor, scopul acestor atacuri în Germania era obținerea de atenție mediatică și influențarea deciziilor politice și sociale.
Autoritățile italiene au declarat că simpatizanții erau ghidați prin liste cu ținte occidentale și primeau software-ul necesar pentru a participa la atacuri. Gruparea plătea în criptomonede și opera o rețea proprie de servere compromise, amplificând impactul atacurilor.
Conexiuni cu Federația Rusă – noi riscuri hibride în Europa
Procurorii europeni au publicat numele și fotografiile a cinci cetățeni ruși suspectați, considerați a se afla pe teritoriul Federației Ruse.
Unul dintre aceștia este descris ca lider al grupării de hackeri. Deși autoritățile nu au legat oficial suspecții de statul rus, Europol afirmă că voluntarii erau recrutați prin canale rusești, grupuri de chat, rețele sociale și forumuri de gaming sau hacking.
Italia a precizat că organizația avea o „linie centrală de comandă și control în Federația Rusă”. La anchetă au contribuit și autorități din Cehia, Finlanda, Lituania și Polonia, Europol având rol de coordonare.