Tehnologie

Microsoft va plăti Comisiei Federale de Comerț 20 de milioane de dolari: ce a făcut gigantul cu datele utilizatorilor minori

Microsoft va plăti FTC 20 de milioane de dolari pentru a achita taxele pentru colectarea datelor despre copii. Gigantul a schimbat deja procesul de creare a contului Xbox pentru a preveni colectarea datelor de la utilizatorii minori.

Microsoft va trebui să plătească 20 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile introduse de Comisia Federală pentru Comerț (FTC). Aceasta acuză compania Microsoft că a încălcat legea privind protecția confidențialității online a copiilor (COPPA).

În plângerea depusă de DOJ în numele FTC, departamentul l-a acuzat pe gigantul tehnologic că a colectat informații despre utilizatorii Xbox minori și că le-a păstrat datele chiar și fără acordul părinților lor. Pentru a putea juca jocuri Xbox și utiliza servicii precum Xbox Live, utilizatorii trebuie să se înregistreze cu un cont și să furnizeze informațiile lor personale, inclusiv numele complet, adresa de e-mail și locul de naștere.

Microsoft, bună de plată

Până în 2021, utilizatorilor li s-a cerut și numărul de telefon și să fie de acord cu politica de publicitate a Microsoft. FTC a constatat că Microsoft le-a cerut utilizatorilor sub 13 ani să-și determine părinții să finalizeze crearea contului, după ce au furnizat deja informațiile personale. Și se pare că, din 2015 până în 2020, Microsoft a colectat și reținut date de la utilizatori minori, chiar dacă părinții lor nu au finalizat procesul de înregistrare. Conform COPPA, serviciile online și site-urile web trebuie să obțină consimțământul părintesc verificabil înainte de a utiliza orice informații personale de la copii.

FTC a explicat, de asemenea, că Microsoft combină gamertag-ul unui utilizator cu un identificator persistent unic pe care l-ar putea împărtăși cu dezvoltatorii terți, chiar și pentru conturile deținute de utilizatori minori. Într-o postare pe blog, Dave McCarthy, CVP Xbox Player Services, a spus că Microsoft nu a păstrat în mod intenționat conturi pentru copii care nu au fost completate de părinții lor. Compania a găsit o eroare tehnică care a cauzat reținerea datelor în timpul investigației, a spus el, iar echipa sa de ingineri a șters datele afectate ale copiilor după ce a remediat problema.

„Datele nu au fost niciodată folosite, partajate sau monetizate”, a adăugat el.