Tehnologie

Meta pune piedici codului de bune practici impus de Uniunea Europeană, chiar dacă Microsoft sau OpenAI au dat dovadă de cooperare. Compania lui Mark Zuckerberg a anunțat că nu va semna

Microsoft a anunțat că este foarte probabil să semneze Codul de bune practici privind inteligența artificială propus de Uniunea Europeană, în timp ce Meta a respins ferm aceste orientări.

Declarațiile au fost făcute de președintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu acordat Reuters.

Uniunea Europeană vrea mai multă transparență

Codul, elaborat de un grup de 13 experți independenți, are caracter voluntar și vizează creșterea transparenței în dezvoltarea modelelor AI de uz general.

Companiile care îl vor adopta vor trebui să publice rezumate ale datelor folosite la instruirea algoritmilor și să implementeze politici clare pentru respectarea legislației europene privind drepturile de autor.

Documentul face parte din AI Act, noul cadru legislativ european privind inteligența artificială, care a intrat în vigoare în iunie 2024.

Acesta se aplică giganților tehnologici precum Alphabet (deținătorul Google), Meta (proprietarul Facebook), dar și dezvoltatorilor de modele AI precum OpenAI, Anthropic sau Mistral.

„Cred că este foarte probabil să semnăm. Trebuie să parcurgem mai întâi documentele”, a declarat Brad Smith. „Ne dorim să sprijinim inițiativa și salutăm faptul că Oficiul European pentru AI are un dialog direct cu industria”, a adăugat el.

Meta critică măsurile și avertizează asupra efectelor în Europa

În schimb, Meta și-a reafirmat opoziția față de acest cod. Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al companiei, a explicat într-o postare pe LinkedIn că documentul introduce incertitudini juridice pentru dezvoltatorii de modele AI și include obligații care depășesc limitele stabilite prin AI Act.

Meta nu va semna. Acest cod creează probleme legale pentru cei care dezvoltă modele și impune măsuri ce merg mult dincolo de ceea ce prevede legislația europeană”, a declarat Kaplan.

El a spus, în egală măsură, că aceleași preocupări au fost exprimate și de un grup de 45 de companii europene, care consideră că supracontrolul ar putea frâna inovația în domeniul AI și ar descuraja firmele locale să dezvolte afaceri bazate pe aceste tehnologii.

În timp ce Meta rămâne critică, alți actori importanți, precum OpenAI și Mistral, au semnat deja codul, arătând o abordare mai conciliantă față de cerințele europene. Rămâne de văzut dacă decizia Microsoft va încuraja și alte companii să se alinieze acestui set de bune practici.