Mark Zuckerberg trebuie să dea socoteală în fața UE: Cu ce a fost prins șeful Facebook, legătura cu războiul din Israel
Elon Musk nu este singurul CEO miliardar care a primit scrisori severe săptămâna aceasta de la Thierry Breton, comisarul pentru reglementare al Uniunii Europene. După o corespondență similară cu Elon Musk, Breton a postat o corespondență pe care i-a scris-o CEO-ului Meta Mark Zuckerberg, oferindu-i fondatorului Facebook 24 de ore pentru a răspunde. Scrisoarea prezintă zonele în care moderarea conținutului Meta s-a îmbunătățit, dar ridică îngrijorări cu privire la dezinformarea (inclusiv deepfakes) pe platformele sociale ale companiei, pe măsură ce sângerosul război Israel-Hamas continuă.
Ce i-a scris UE lui Mark Zuckerberg
Iată pasajele exacte scrise în scrisoarea către șeful Facebook, conform CNBC.
„În lumina mai multor evoluții recente grave, permiteți-mi să-mi amintesc obligațiile precise privind moderarea conținutului în conformitate cu Legea UE privind serviciile digitale”, a scris Breton în scrisoare.
„În primul rând, în urma atacurilor teroriste desfășurate de Hamas împotriva Israelului, observăm o creștere a conținutului ilegal și a dezinformarii diseminate în UE prin anumite platforme”, a scris Breton.
Vezi și Cresc prețurile la benzină și motorină din cauza războiului din Israel. Ce anunță specialiștii
„V-aș ruga să fiți foarte vigilenți pentru a asigura respectarea strictă a regulilor DSA cu privire la condițiile de serviciu, cu privire la cerința unei acțiuni în timp util, diligente și obiective în urma notificărilor de conținut ilegal în UE și asupra necesității unei atenuări proporționale și eficiente”, a scris comisarul. „Vă invit urgent să vă asigurați că sistemele dumneavoastră sunt eficiente”.
Cu ce a greșit Facebook
Ca referință, Legea privind serviciile digitale (DSA) a UE cere companiilor sociale precum Meta să modereze și să elimine conținutul ilegal și dăunător. Legea, adoptată în 2022, impune ca platformele care operează în UE să fie mai proactive în controlarea materialelor rău intenționate. În caz contrar, se pot percepe amenzi de până la șase la sută din veniturile totale ale companiilor care încalcă drepturile, suficient pentru a distruge un gigant social media.
Vezi și Șeful Facebook anunță un plan îndrăzneț: va integra inteligența artficială în fiecare produs Meta
Breton a recunoscut îmbunătățirile companiei în anumite domenii: „Am remarcat măsurile luate de Meta pentru a crește măsurile de atenuare în perioada premergătoare recentelor alegeri din Slovacia – cum ar fi o cooperare sporită cu autoritățile independente, îmbunătățiri ale timpilor de răspuns și o verificare sporită a faptelor”, se arată în scrisoare.
Cu toate acestea, ridică îngrijorări cu privire la deepfakes și alt conținut modificat digital, cu potențiale ramificații în lumea reală.
„De asemenea, am fost informați despre rapoartele unui număr semnificativ de falsuri și conținut manipulat care au circulat pe platformele dumneavoastră și câteva apar încă online”, a scris Breton.
„Vă reamintesc că DSA cere ca riscul amplificării imaginilor și faptelor false și manipulate generate cu intenția de a influența alegerile să fie luat extrem de serios în contextul măsurilor de atenuare”.
Așadar, șeful Facebook trebuie să se conformeze, dacă nu vrea sancțiuni drastice de la UE.