Tehnologie

Inteligența artificială traduce guițăturile porcilor pentru a le îmbunătăți starea de bine

Cercetătorii europeni au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială capabil să interpreteze sunetele emise de porci, în scopul de a crea un instrument care să ajute fermierii să îmbunătățească bunăstarea animalelor. Acest algoritm ar putea avertiza fermierii în privința emoțiilor negative ale porcilor, ajutând astfel la îmbunătățirea stării lor de bine, potrivit Elodie Mandel-Briefer, biolog comportamental la Universitatea din Copenhaga, co-lider al studiului, scrie Reuters.

Cercetătorii din Danemarca, Germania, Elveția, Franța, Norvegia și Cehia au folosit mii de sunete de porc înregistrate în diferite scenarii, cum ar fi joaca, izolarea sau competiția pentru hrană, pentru a descoperi că grohăiturile, guițăturile și chiuiturile reflectă emoții pozitive sau negative. De exemplu, grohăiturile scurte indică de obicei emoții pozitive, în timp ce grohăiturile lungi semnalează disconfort, precum împingerile pentru accesul la hrana din jgheab. Sunetele de frecvență încaltă, precum strigătele sau chiuiturile, indică stresul – de exemplu, atunci când porcii sunt în durere, se luptă sau sunt separați unii de ceilalți.

Mandel-Briefer explică faptul că emoțiile animalelor sunt esențiale pentru bunăstarea lor, dar că acestea nu sunt măsurate pe scară largă în ferme. „Instrumentele existente se concentrează mai ales pe starea fizică a animalelor, în timp ce emoțiile sunt adesea neglijate”, spune ea.

Jeppe Have Rasmussen arată cum sunt analizate spectrogramele apelurilor porcilor pe un computer. (Foto: Reuters)

Un instrument revoluționar pentru fermieri

Algoritmul creat a demonstrat deja că porcii crescuți în ferme în aer liber, ecologice sau organice, unde au posibilitatea de a se mișca și de a săpa în pământ, produc mai puține sunete de stres comparativ cu porcii crescuți în mod convențional. Odată ce va fi pe deplin dezvoltat, acest algoritm ar putea fi folosit și pentru a eticheta fermele, ajutând consumatorii să ia decizii informate privind bunăstarea animalelor.

„Odată ce vom avea instrumentul complet funcțional, fermierii ar putea avea o aplicație pe telefonul mobil care să traducă ceea ce spun porcii lor în termeni de emoții”, explică Mandel-Briefer. Această inovație ar putea revoluționa modul în care fermierii înțeleg și reacționează la nevoile emoționale ale animalelor, asigurându-le astfel o viață mai bună.

Inteligența artificială ajută atât la procesarea unui volum uriaș de sunete într-un mod eficient, cât și la clasificarea automata a acestor sunete. Astfel, fermierii vor putea să înțelegă mai bine starea emoțională a animalelor lor și să reacționeze la timp pentru a le îmbunătăți condițiile de trai.

Această descoperire subliniază că tehnologia poate contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții animalelor și la creșterea standardelor de bunăstare în agricultură, ajutând fermierii să devină mai sensibili la nevoile