Tehnologie

Inteligența artificială poate crea o pandemie mortală: ce spune un fost director Google despre viitorul AI

Un pionier al inteligenței artificiale și fost director Google a emis un avertisment dur cu privire la tehnologia pe care a ajutat-o să se dezlănțuie în lume – și aceasta va deveni, ei bine, virală.

„Cel mai întunecat scenariu este că oamenii vor experimenta cu agenți patogeni, agenți patogeni sintetici proiectați care ar putea ajunge accidental sau intenționat să fie mai transmisibili”, a declarat Mustafa Suleyman, cofondatorul Google DeepMind, într-un episod recent al podcastului „The Diary of a CEO”.

Virușii manipulați de inteligența artificială s-ar putea „răspândi mai repede sau ar putea fi mai letali”, a spus Suleyman, provocând, în cele din urmă, „mai mult rău” și potențial chiar ucigând oameni „ca o pandemie”.

Cum arată viitorul inteligenței artificiale

„Lucrăm cu lucruri periculoase”, a continuat el.

„Nu putem lăsa pe oricine să aibă acces la ele. Trebuie să limităm cine poate folosi software-ul AI, sistemele cloud și chiar unele dintre materialele biologice”.

Cu tot mai mulți oameni care învață cum să folosească tehnologia, nu există nimic care să împiedice pe cineva să modifice genetic un agent patogen viral mai rău decât orice s-a văzut până acum și să-l dezlănțuie în lume – motiv pentru care co-fondatorul DeepMind pledează pentru o strategie de „limitare” a IA, similară cu cea pe care NATO o are în vigoare pentru arme nucleare.

„Trebuie să limităm accesul la instrumente”, a spus Suleyman, „și la cunoștințele necesare pentru a realiza acest tip de experimentare”.

Acum, CEO-ul și co-fondatorul Inflection AI, Suleyman este programat să participe la un summit AI condus de liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, la sfârșitul acestei luni, la Washington, DC, care va prezenta și alte persoane din industrie precum CEO-ul și co-fondatorul OpenAI, Sam Altman, CEO-ul Meta Mark Zuckerberg, CEO-ul Alphabet Sundar Pichai și, bineînțeles, CEO-ul Tesla Elon Musk.

Mulți dintre cei participanți la forumul AI ai lui Suleyman și-au exprimat preocupările.

Un fragment recent dintr-o biografie viitoare a lui Musk, de exemplu, detaliază modul în care miliardarul a discutat despre pericolele AI atât cu fostul președinte Barack Obama, cât și cu cofondatorul Google Larry Page, deși niciunul nu a fost dispus, după spusele sale, să facă nimic în acest sens.

Nu există nicio îndoială că aceste minți strălucitoare (și controversate) vor avea multe de spus despre viitorul nostru AI – deși nu este clar dacă vreunul este la fel de îngrijorat de pandemiile influențate de AI ca Suleyman.