Tehnologie

Inteligența artificială ne unește, dar mai ales ne separă. Avertismentul FMI care ar trebui să ne pună pe gânduri

Fondul Monetar Internațional (FMI) atrage atenția asupra impactului adâncirii inegalităților la nivel global în urma extinderii utilizării inteligenței artificiale, potrivit unei analize recente citate de Bloomberg.

Vezi și: Ce se întâmplă cu inteligența artificială în 2024. Tendințele, în continuă schimbare, iar lumea așișderea

Inteligența artificială, în centrul atenției celor de la FMI

Economiile avansate se pregătesc să beneficieze de creșterea productivității, în timp ce țările slab dezvoltate și cele în curs de dezvoltare ar putea pierde locuri de muncă.

Anunțul FMI vine în contextul Forumului Economic Mondial de la Davos, unde lideri politici și oameni de afaceri discută despre impactul tehnologiilor emergente.

Implementarea AI este în centrul atenției, iar directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertizează că acest lucru va agrava inegalitatea la nivel global.

Georgieva subliniază că „în majoritatea scenariilor, AI va agrava inegalitatea la nivel global” și că factorii de decizie politică trebuie să abordeze această tendință pentru a preveni exacerbarea tensiunilor sociale.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Avertismentul FMI

FMI prognozează că, în economiile avansate, AI va afecta în jur de 60% din locurile de muncă, iar în jumătate din aceste cazuri, angajații pot beneficia de creșterea productivității.

Cu toate acestea, în cazurile rămase, tehnologia ar putea înlocui anumite funcții umane, determinând scăderea locurilor de muncă și afectarea salariilor.

În contrast, FMI estimează că doar 26% din locurile de muncă din țările cu venituri mici vor fi afectate de AI. Georgieva susține că lipsa infrastructurii și a forței de muncă calificate în aceste țări ar putea duce la o creștere a inegalității între națiuni.

Concluziile analizei subliniază că lucrătorii cu venituri mai mari și cei mai tineri pot beneficia disproporționat de pe urma adoptării AI, în timp ce muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne în urmă.

Kristalina Georgieva a declarat că este crucial ca țările să implementeze plase de siguranță socială extinse și programe de recalificare pentru angajații vulnerabili.

Astfel, tranziția către AI poate deveni mai incluzivă, protejând mijloacele de trai și reducând inegalitățile.

Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat