Tehnologie

Guvernanța inteligenței artificiale în Europa: ce spune Președintele Microsoft, Brad Smith

Inteligența artificială are un rol important pentru toți dintre noi. De aceea, e important să știm ce părere au cei care lucrează cu AI.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a fost prezent la evenimentul „Transformarea digitală a Europei – Îmbrățișând oportunitatea AI”, de la Bruxelles, unde a susținut un discurs despre abordarea Microsoft în ceea ce privește dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale, precum și despre guvernanța AI în Europa.

Ce părere are Microsost despre inteligența artificială

Microsoft a publicat un blog care detaliază un plan în cinci puncte pentru guvernarea AI în Europa, în conformitate cu discuțiile legate de Legea UE privind inteligența artificială. Acest blog poate fi consultat pe larg chiar aici. 

Microsoft sprijină construirea pe această bază de reglementare în vederea abordării în mod eficient a siguranței și susținerii drepturilor fundamentale, permițând în același timp inovații care vor asigura competitivitatea globală a Europei.

Gigantul tech susține eforturile internaționale de a dezvolta un cod de conduită cu privire la inteligența artificială pentru a reuni parteneri privați și publici în vederea implementării unor standarde internaționale fără caracter obligatoriu privind transparența AI, gestionarea riscurilor și alte cerințe tehnice pentru firmele care dezvoltă și implementează sisteme AI.

Așadar, pentru buna funcționare la nivel internațional a numeroaselor aspecte legate de guvernanța AI, vom avea nevoie de un cadru multilateral care să conecteze diverse norme naționale și să garanteze că un sistem de inteligență artificială certificat ca fiind sigur într-o jurisdicție poate fi considerat sigur și într-o altă jurisdicție.

Microsoft consideră că un cod internațional ar trebui să:

se bazeze pe activitatea desfășurată deja în cadrul OCDE pentru a elabora principii privind inteligența artificială
furnizeze mijloace prin care dezvoltatorii de AI reglementați să ateste siguranța acestor sisteme în conformitate cu standardele convenite internațional
promoveze inovarea și accesibilitatea, oferind un mijloc de recunoaștere reciprocă a conformității și siguranței peste granițe.