Tehnologie

Femeile din Generația Z pleacă de pe X în masă. Principalul motiv, misoginismul promovat de Andrew Tate, Donald Trump sau Elon Musk

Un studiu recent dezvăluie cum cultura misogină online, alimentată de influenceri și lideri politici, determină femeile tinere să renunțe la rețelele sociale.

Un sondaj realizat de Amnesty International UK a arătat că 60% dintre tinerii din Generația Z consideră că liderii politici, inclusiv președintele SUA Donald Trump, sunt responsabili pentru alimentarea limbajului misogin și diviziv pe internet, scrie The Independent.

Conform cercetării, comportamentu toxic, denumit „cultura ‘bro’”, este principalul factor care împinge multe femei tinere să abandoneze platformele de socializare.

Sondajul, desfășurat în februarie 2025 pe un eșantion de 3.024 de tineri din Marea Britanie, a scos la iveală că influencerii controversați, precum Andrew Tate, au un rol semnificativ în răspândirea acestui tip de conținut, deși un procentaj semnificativ dintre femei l-au indicat pe Trump ca principal responsabil pentru această cultură toxică online.

Un alt nume asociat cu aceste atitudini periculoase este Elon Musk, alături de politicianul britanic Nigel Farage, care sunt acuzați că au amplificat discursuri misogine prin prezența lor pe rețelele de socializare.

Care este impactul asupra sănătății mintale – migrarea tinerelor de pe platformele de socializare, metodă de protecție

Un alt aspect îngrijorător evidențiat de studiu este impactul negativ asupra sănătății mintale.

Aproape o treime dintre respondenți (37%) au recunoscut că întâlnirea cu conținutul misogin le-a afectat starea de bine, femeile fiind semnificativ mai expuse acestui fenomen (44%) comparativ cu bărbații (28%).

Aproximativ 20% dintre femeile din Generația Z au spus că au părăsit sau au evitat anumite platforme din cauza comportamentului misogin întâlnit pe acestea. Printre platformele menționate cel mai frecvent se numără X (fostul Twitter), TikTok și Instagram.

Constatările vin într-un moment în care fostul manager al naționalei Angliei, Sir Gareth Southgate, atrăgea atenția asupra unui fenomen alarmant: „influențatori toxici” care manipulează tinerii bărbați, făcându-i să creadă că femeile sunt „dușmani”.

Sir Gareth a vorbit despre „un vid” în căutarea direcției tinerelor generații, un gol care este adesea umplut de influenceri care încurajează succesul măsurat prin bani sau dominare.

Au companiile de tehnologie vreo responsabilitate? Desigur, doar că nu se întâmplă nimic

Chiara Capraro, de la Amnesty International UK, a declarat că aceste date oferă un tablou îngrijorător al lumii digitale în care tinerii sunt nevoiți să navigheze zilnic.

Ea a mai spus că „ aceste companii de tehnologie trebuie să își asume responsabilitatea pentru siguranța utilizatorilor lor” și să adopte măsuri concrete pentru a proteja sănătatea mintală a tinerelor.

Totodată, ea a subliniat că „misoginia online dăunează realității din viața de zi cu zi”, iar absența unor politici eficiente de protecție online are un impact direct asupra experienței tinerelor pe internet.

În acest context, Richard Reeves, președintele unui institut american dedicat bunăstării băieților, a anunțat că lucrează la crearea unei instituții similare și în Marea Britanie, pentru a ajuta tinerii bărbați să depășească influențele negative din mediul digital și să își construiască un viitor sănătos din punct de vedere emoțional și social.