EXPERIENȚĂ Bard de la Google, disponibil în România: am testat alternativa la ChatGPT, ca să nu o faci și tu
Cel mai nou experiment de la Google pe timpul și pe nervii utilizatorilor este Bard, disponibil oficial în România. O alternativă la ChatGPT care era să îngroape gigantul din Mountain View din cauza minciunilor generate în conferința de lansare, această inteligență artificială a făcut subiectul multor controverse, înainte să fie disponibil în Europa.
Nu de alta, dar compania nu a fost foarte transparentă când vine vorba de modul în care utilizează datele utilizatorilor și, în consecință, și-a ținut AI-ul doar în curtea sa în SUA pentru aproape trei luni. După aceea, a decis să-i dea drumul în lumea mare, 180 de țări și teritorii. Astăzi, pe 13 iulie, Google Bard este disponibil și în România, în română. Deși interfața s-ar putea să-ți apară inițial în engleză, dacă îi adresezi întrebări în română, scrise cu diacritice sau fără, va încerca să-ți răspundă cât poate de bine, dar nu fără un efort deosebit.
Playtech.ro în interpretarea Google Bard
Nu te aștepta ca Google Bard să fie prea deștept
Pe de o parte, în comunicatul oficial, ”Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Acesta este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări. Bard este o soluție în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii să fie mai productivi și creativi.
Dincolo de a răspunde la întrebări, Bard ajută oamenii să dea curs curiozității și imaginației, să-și testeze ideile și să creeze pe baza lor. Bard combină amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor mari de limbaj ale Google. Bard se bazează pe informații la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri de calitate, bazate pe informații actuale.”
În teorie, sună foarte bine ce promite Google. În practică, Playtech.ro, un site cu peste 15 ani de activitate pe piața din România în domeniul jurnalismului și știrilor dintr-o varietate foarte mare de domenii, a fost descris în felul următor.
”Playtech.ro este un site web de jocuri de noroc online care oferă o varietate de jocuri, inclusiv sloturi, jocuri de masă, jocuri live și pariuri sportive. Site-ul este licențiat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și oferă o varietate de opțiuni de plată și servicii de asistență pentru clienți.”
După cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus, în momentul în care am insistat cu o întrebare suplimentară ”Sigur nu este un site de știri?”, răspunsul a fost unul cât se poate de lipsit de echivoc. ”Nu, nu este un site de știri. Este un site web care oferă servicii de pariuri sportive”.
Dincolo de experiența mea pe subiect, cei de la Libertatea au atras atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a fost descris, în mod eronat, ca fiind primul premier al României născut după 1989. Ulterior, Bard a insistat pe faptul că Ciolacu a fost președintele Camerei Deputaților între 2016 și 2020, o altă prostie, el ocupând de fapt funcția din 2019.
Avere Klaus Iohannis, în interpretarea lui Google Bard
Pentru că tolba de afirmații fără nicio tangență cu realitate ale Bard este una infinită, la fel ca Google, când am întrebat AI-ul ce avere are președintele Klaus Iohannis, mi-au fost oferite trei variante, una mai generoasă decât alta, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus. Cu alte cuvinte, poate să aibă fie între 1,5 – 2 milioane de euro, poate să sară până la 7,5 milioane de euro sau, dacă nu-ți convine niciuna dintre variante, o avere netă de 2,6 milioane de euro.
Tot un fel de ”alegeri multiple și greșite” au fost răspunsurile Bard pe marginea averii lui Ion Țiriac, dar aici a mers și mai departe cu erorile. La întrebarea ”Ce avere are Ion Țiriac”, mi s-a explicat ”Nu am suficiente informații despre această persoană pentru a te putea ajuta.”. Am revenit cu formularea ”Averea lui Ion Țiriac”, cum aș fi căutat de altfel pe Google și mi s-au oferite trei variante cât se poate de diferite, 1,2 miliarde de dolari, 1,4 miliarde de dolari și 2,1 miliarde de dolari. Apropo, toate variantele oferite sunt greșite, conform Forbes, în 2023, ”cel mai bogat român este fostul tenismen Ion Țiriac, cu o avere de 2 miliarde de dolari, în creștere cu 400 mil. dolari față de anul trecut (1,6 mld. dolari), poziționându-se astfel pe locul 1.516 în topul celor mai bogați oameni din lume.”
Averea lui Ion Țiriac, în interpretarea Google Bard
Google Bard, un experiment și atât
Deși ”scapă” un volum fabulos de erori și greșeli de la care ți s-ar putea ridica părut pe mână, Google s-a dat peste cap în toate comunicatele sale pe marginea subiectului că acesta este doar un experiment. ”As an early experiment, Bard won’t always get it right, but with your help and feedback, it will get better every day.” (Ca un experiment în stadiu incipient, Bard nu o va nimeri de fiecare dată, dar cu ajutorul tău și pe bază de feedback, va deveni mai bun în fiecare zile), se arată în primul email pe care l-am primit în momentul în care am început să folosesc platforma de inteligență artificială.
Pe de o parte, aceasta este o scuză rezonabilă. Pe de altă parte, spre deosebire de ChatGPT care are decența să-ți spună că baza sa de informații nu este actualizată după finele lunii septembrie 2021, Bard se înfățișează ca fiind ”la zi”. Cam 5 minute de întrebări și răspunsuri vor fi suficiente ca să-ți dai seama nu doar că nu este la zi, dar ca Google a oferit publicului un produs în stadiu incipient pe care speră să-l monetizeze la un moment dat ”pe barba ta”. Adică, pe baza interacțiunii cu zeci de milioane, dacă nu sute de milioane de oameni, va deveni mai bun, mai eficient, mai util, mai profitabil pe Google.
Până atunci însă, pregătește-te să vezi o serie de glume proaste cu aberațiile pe care le ”verbalizează”. Una peste alta, Bard este disponibil, inclusiv în limba română, la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacțiunea se poate face prin text, scris sau voce.
Google Bard, cel mai nou instrument de colectat date despre tine și gândurile tale
Dincolo de faptul că întregul model de afaceri al Google este de a monetiza tot ce știe despre utilizatorii serviciilor sale prin intermediul reclamelor pe care le oferă de la terți, în privința Bard, o să reproduc exact ce spune Google în comunicatul oficial despre eforturile de lansare ale produsului în Europa. Îți formezi propria opinie vizavi de nivelul de corectitudine al acestui mod de funcționare.
”Google a luat măsuri pentru gestionarea responsabilă a informațiilor personale ale utilizatorilor Bard. Atunci când interacționează cu Bard, Google colectează informații precum conversații, locul, răspunsurile și informații de utilizare pentru îmbunătățirea și dezvoltarea produselor, serviciilor și tehnologiilor de învățare automată. Toate aceste detalii se găsesc în secțiunea Politica de confidențialitate Google. De asemenea, Google a lansat un nou Centru de confidențialitate Bard pentru ca utilizatorul să înțeleagă mai ușor setările de confidențialitate pe care are la dispoziție. […]
În mod implicit, Google stochează activitatea din Bard timp de până la 18 luni, dar acest interval se poate modifica de către utilizator la o perioadă de la 3 la 36 de luni. De asemenea, această opțiune poate fi dezactivată complet, iar activitatea din Bard poate fi ștearsă cu ușurință de la g.co/bard/myactivity.”