Escrocheria de pe WhatsApp și SMS care te face să nu mai încredere în propria familie. Cum rămâi fără bani în cont instant
O escrocherie care vizează părinții prin mesaje WhatsApp sau SMS, cunoscută sub numele de „Salut, mama”, evoluează într-un ritm alarmant, avertizează experții în securitate cibernetică.
Potrivit unei analize recente realizate de banca britanică Santander, escrocii se folosesc acum de tehnologii avansate, inclusiv imitații vocale generate de inteligență artificială, pentru a face mesajele audio mai credibile.
Escrocheria începe, de regulă, cu un mesaj simplu, precum „Salut, mamă” sau „Salut, tată”, urmat de o poveste aparent credibilă despre pierderea telefonului și imposibilitatea accesării contului bancar. Ulterior, escrocul cere bani pentru a „plăti chiria” sau a face o achiziție urgentă.
Pierderi de peste 226.000 de lire sterline în doi ani
Conform datelor obținute de la Action Fraud, pagubele cauzate de această schemă în Regatul Unit între 2023 și 2025 se ridică la peste 226.000 de lire sterline, scrie The Independent.
Escrocii se prezintă cel mai adesea drept fiul victimei, fiica sau, în unele cazuri, chiar părintele presupusului destinatar, pentru a crește credibilitatea mesajului.
Chris Ainsley, directorul departamentului de gestionare a riscurilor de fraudă din cadrul Santander UK, spune că „tehnologia de imitare vocală prin AI face ca înșelătoria să pară extrem de realistă”.
El recomandă ca orice cerere financiară apărută pe o rețea de socializare sau prin SMS să fie verificată printr-un apel direct la persoana în cauză.
Cum te poți proteja de acest tip de fraudă
Specialiștii în securitate cibernetică recomandă mai multe măsuri simple, dar eficiente pentru prevenirea acestui tip de înșelătorie:
Nu trimite bani la cereri venite de pe numere necunoscute, indiferent cât de credibilă pare povestea.
Apelează direct persoana respectivă pe vechiul număr, chiar dacă susține că „nu mai are acces”.
Pune o întrebare personală la care doar persoana reală ar ști răspunsul.
Stabiliți în familie un cuvânt de siguranță care poate fi folosit pentru a confirma identitatea într-o situație de urgență.
Dacă ai fost victima unei astfel de escrocherii și ai făcut deja un transfer, contactează imediat banca pentru a încerca blocarea plății.
De asemenea, poți raporta mesajele suspecte către WhatsApp și trimite SMS-urile frauduloase la autorități, cu speranța că cineva ar putea să considere cazul tău important, totul ca ulterior să demareze investigații în acest sens.