Tehnologie

Elon Musk a dat lovitura cu Neuralink: Implantul pe creier, la om, a devenit realitate

Elon Musk a dezvăluit că start-up-ul Neuralink, la care este co-fondator, a realizat cu succes primul implant cerebral la un pacient.

Această operație reprezintă un pas semnificativ în domeniul interfețelor creier-mașină și a fost deja efectuată de mai multe ori de către alte companii și cercetători.

Situată în Fremont, California, o suburbie a orașului San Francisco, compania Neuralink a primit aprobare de la Agenția Americană de Reglementare a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (FDA) în luna mai a anului trecut pentru a începe proiectul absolut inovator.

Implantul, de dimensiunea unei monede, a fost plasat în creierul unui macac, care a reușit să joace jocul video Pong fără a folosi un controler sau tastatură.

Vezi și: Ce lovitură pentru Elon Musk. Câți bani a pierdut, nu credea că o s-o pățească așa

Primele rezultate arată promițător, Elon Musk a dat lovitura

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promițătoare”, a menționat Elon Musk pe platforma sa X (fostul Twitter), subliniind progresul semnificativ înregistrat de Neuralink.

Fondată în 2016, Neuralink nu este prima companie care a realizat un implant cerebral, cunoscut și sub denumirea de interfață creier-mașină (IMC), asupra unei ființe umane.

Vezi și: Profeția controversată a lui Elon Musk despre schimbările climatice. Despre ce ar trebui să ne îngrijorăm în viitor, de fapt

În septembrie, compania olandeză Onward a anunțat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să își recapete mobilitatea.

Încă din 2019, cercetătorii de la Institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să își miște brațele sau să se deplaseze.

Recent, Neuralink a obținut aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori în două tranșe, în august și noiembrie.

Ce își propune Neuralink

Compania își propune să ofere ajutor pacienților paralizați pentru a recăpăta mobilitatea, să redreseze vederea persoanelor nevăzătoare și să contribuie la tratarea bolilor psihiatrice, precum depresia.

Elon Musk are în vedere extinderea utilizării implantului său pentru a îmbunătăți comunicarea cu computerele și pentru a controla riscul perceput pentru civilizația noastră reprezentat de inteligența artificială.

Visionar și pragmatic, Musk își propune să facă tehnologia Neuralink accesibilă tuturor, deschizând astfel calea către o interacțiune mai eficientă și sigură între minte și mașină, ceea ce deja s-a întâmplat recent.

Vezi și: Elon Musk, în centrul atenției, din nou. Consiliul de Administrație al Tesla, presat de magnat, după achiziționarea Twitter

Persoana, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, „se recuperează bine”, a declarat Musk

Știrea vine la câteva luni după ce Neuralink a început recrutarea potențialilor subiecți umani pentru studiul clinic.