Tehnologie

Cum dai import la fișiere RAW, dacă ai camera foto mai nouă ca versiunea de Lightroom. Trucul simplu care vine direct de la Adobe

Să prespunem că ți-ai cumpărat o cameră foto nouă și îți place formatul RAW, dar de îndată ce ai dat import în Adobe Lightroom, primești un mesaj supărător potrivit căruia acest lucru este imposibil de făcut.

Prima reacție este cea mai normală și anume frustrarea. Totuși, te-ai bucura să afli că există câteva soluții ca să poți lucra pe noile fotografii.

Înainte de a explica acest lucru, află că formatul RAW este, de departe, cea mai bună opțiune dacă vrei compresie ca la carte (adică mai multe informații), ca mai apoi să te joci în Lightroom pe fotografia ta așa cum îți place. Evident, nu poți vedea o imagine RAW pe un telefon sau chiar pe computer, însă acesta este doar un mic inconvenient.

De ce nu te lasă Lightroom să vezi fișerele RAW

De regulă, poți vedea fișiere RAW în Lightroom, însă se întâmpla cazuri în care camera ta foto este un pic mai nouă ca versiunea Adobe pe care o ai instalată, așadar de aici incompatibilitatea. În mod sigur, dacă ești echipat cu răbdare, poți aștepta update-urile de soft care să te aducă pe linia de plutire. Totuși, există posibilitatea ca Adobe să aibă nevoie și de câteva luni pentru a pune în practică acest lucru, chiar dacă downdoadezi ultima versiune.

Care este soluția pe termen scurt

În cazul în care nu ai răbdare să aștepți pentru noile actualizări, există o soluție cât se poate de simplă pe care ți-o pune la dispoziție chiar Adobe.

Spre exemplu, Lighroom acceptă fișiere DNG, așadar, viața ta ar fi mult mai ușoară dacă ai avea, spre exemplu, DNG în loc de ARW (formatul RAW de la Sony), nu?

Cum le transformi din RAW în DNG? Nimic mai simplu! Mergi pe site-ul Adobe, caută ultima versiune de DNG Converter, descarcă-l absolut gratuit, iar de acolo totul devine destul de simplu.

După ce l-ai instalat, încarcă fotografiile RAW în el, stabilește câteva coordonate care să-ți fie pe plac și așteaptă ca programul să-și facă treaba. După ce a terminat de convertit, importă noile fotografii, în format DNG, în Lightroom.

Nu te teme, DNG este un format destul de bun, așadar nu se vor pierde prea multe informații. Și cam asta este tot.