Tehnologie

Cea mai nouă țară care interzice TikTok din motive de securitate: cine va trebui să-și dezinstaleze aplicația din telefoane

Noua Zeelandă este cea mai recentă țară care a interzis TikTok de pe dispozitivele guvernamentale. Ca și în cazul SUA, Regatul Unit și Canada, a invocat preocupări de securitate.

Noua Zeelandă s-a alăturat listei tot mai mari de țări și jurisdicții care au interzis TikTok de pe anumite dispozitive guvernamentale. Spre deosebire de alte părți, restricția nu se aplică tuturor angajaților guvernamentali. Este limitat la dispozitivele care au acces la rețeaua parlamentară a Noii Zeelande, deși forța de apărare a țării și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului au declarat că au interzis TikTok și pe dispozitivele de lucru.

TikTok ridică probleme de securitate

Interdicția va intra în vigoare până la sfârșitul lunii martie. Cu toate acestea, pot exista excepții pentru cei care au nevoie de acces la TikTok pentru a-și îndeplini sarcinile.

Oficialii au făcut această mișcare în urma sfaturilor experților în securitate cibernetică și a discuțiilor dintre oamenii din guvern cu alte țări.

„Pe baza acestor informații, Serviciul a stabilit că riscurile nu sunt acceptabile în actualul mediu parlamentar din Noua Zeelandă”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al serviciului parlamentar Rafael Gonzalez-Montero.

Chris Hipkins, prim-ministrul Noii Zeelande, a aruncat lumină asupra motivului pentru care țara a limitat interdicția la dispozitivele legate de rețeaua parlamentară: „Departamentele și agențiile urmează sfaturile Biroului de Securitate al Comunicațiilor Guvernamentale, în ceea ce privește politicile IT și de securitate cibernetică. Nu avem o acoperire în abordarea sectorului public”.

De asemenea, recent, Marea Britanie a anunțat o interdicție imediată TikTok asupra dispozitivelor guvernamentale. Acesta a spus că utilizatorii unor astfel de dispozitive vor putea folosi doar aplicații terțe care se află pe o listă aprobată. În ultimele luni, SUA, zeci de state, Canada și Comisia Europeană au interzis TikTok pe dispozitivele pe care le dețin.

Ca și în cazul celorlalte jurisdicții, Noua Zeelandă limitează accesul guvernului la TikTok din cauza temerilor de securitate. Oficialii din multe țări și-au exprimat îngrijorarea că compania-mamă a lui TikTok, ByteDance (care are sediul la Beijing) ar putea fi obligată să partajeze informații sensibile despre utilizatori, cum ar fi datele despre locație, cu China, din presupuse motive de securitate națională.