Tehnologie

Ce este „doomscrolling” și de ce nu trebuie să mai citești atâtea știri negative: Cum poate duce la anxietate existențială și o aversiune față de umanitate

Atracția noastră pentru informațiile negative poate avea un impact profund asupra percepției noastre asupra lumii și a încrederii în ceilalți. Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată că doomscrolling-ul – obiceiul de a verifica povești tulburătoare pe rețelele sociale – poate provoca probleme existențiale, afectându-ne viziunea asupra umanității și a sensului vieții.

Impactul negativ al știrilor asupra percepției noastre

În ultimii ani, reportajele de știri au devenit din ce în ce mai negative. Adagiul „dacă sângerează, conduce” a fost adoptat pe deplin de mass-media, conducând la dominanța globală a știrilor negative care se concentrează pe corupție, fraudă, atacuri armate, terorism și război. În același timp, știrile pozitive sunt adesea ignorate ca neimportante.

Aceasta nu este neapărat o evoluție de sus în jos condusă de mass-media însăși. De fapt, cercetările au arătat că consumatorii preferă și caută activ știrile cinice și negative. Aceste circumstanțe au contribuit împreună la o focalizare părtinitoare asupra știrilor și conținutului mediatic negativ.

Cu toate acestea, această tendință nu este nouă. Oamenii au o propensiune de a căuta știri rele pentru că acestea ne mențin vigilenți. Cercetările anterioare au arătat că acest bias negativ – tendința de a găsi informațiile negative mai valoroase decât cele pozitive – se manifestă în diferite stadii ale dezvoltării umane, chiar și în copilărie. Aceasta sugerează că are rădăcini evolutive adânci.

Efectele doomscrolling-ului asupra sănătății mentale

Odată cu creșterea accentului pe conținutul negativ, a apărut un nou comportament de consum denumit „doomscrolling”. În esență, acest comportament presupune căutarea de conținut negativ sau trist pe rețelele sociale sau știri pentru a le citi și a le derula. Comportamentul este de obicei compulsiv și discriminatoriu, până la punctul de a deveni adictiv.

Un nou studiu a arătat că doomscrolling-ul face oamenii mai predispuși să fie suspicioși față de alți oameni și contribuie la sentimentul că viața nu are sens. „Doomscrolling-ul poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre mentale și bunăstării, lăsându-ne să simțim stres, anxietate, disperare și să punem la îndoială sensul vieții,” a declarat Reza Shabahang, autor principal al studiului, de la Universitatea Flinders din Australia.

Vizionarea știrilor negative pe rețelele sociale a devenit o sursă de traumă vicară, unde cineva suferă un impact psihologic negativ chiar dacă nu a experimentat trauma în mod direct. Când sunt expuse la imagini și informații despre evenimente traumatice, persoanele au dezvoltat chiar simptome similare cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), inclusiv anxietate și disperare.

Studiul asupra doomscrolling-ului și implicațiile sale

În studiul lor, Shabahang și colegii săi au chestionat 800 de studenți universitari din două culturi distincte – studenți din SUA, o cultură occidentală individualistă, și studenți din Iran, o cultură colectivistă estică. Scopul a fost să exploreze cum consumul excesiv de știri și conținut negativ pe rețelele sociale poate afecta gândurile și sentimentele unei persoane privind existența.

Participanții au fost întrebați despre cât de anxioși se simțeau în legătură cu existența lor, dacă credeau că lumea este un loc corect, cum se simțeau față de umanitate și, cel mai important, cât de des practicau doomscrolling-ul.

Echipa a descoperit că doomscrolling-ul era asociat cu o anxietate existențială mai mare atât în eșantionul american, cât și în cel iranian. De asemenea, au constatat că, pentru eșantionul iranian, doomscrolling-ul era un predictor semnificativ al misantropiei – aversiunea față de oameni.

„Când suntem expuși constant la știri și informații negative online, aceasta ne poate amenința credințele legate de propria noastră mortalitate și controlul pe care îl avem asupra vieților noastre”, a explicat Shabahang.

„În plus, doomscrolling-ul poate afecta negativ modul în care vedem oamenii și lumea din jurul nostru”.

Studiul arată că trebuie să fim atenți atunci când folosim rețelele sociale. Expunerea constantă la fluxul de informații negative poate avea un impact asupra minții noastre. Este important să luăm pauze și să fim conștienți de obiceiurile noastre de utilizare.

„Sugestăm ca oamenii să fie atenți la cât de mult timp petrec pe rețelele sociale și să fie conștienți de impactul pe care acesta îl are asupra emoțiilor, gândurilor și sentimentelor lor, mai ales în ceea ce privește știrile și evenimentele negative,” spune Shabahang. „Este o idee bună să monitorizăm cât timp petrecem doomscrolling și să începem să facem schimbări pentru a reduce acest timp dacă devine problematic. Prin conștientizarea obiceiurilor noastre online și luând mici măsuri pentru a le aborda, ne-ar putea ajuta să îmbunătățim bunăstarea noastră mentală generală”.