Avertismentul experților în securitate cibernetică: Atacurile asupra cartelelor SIM s-au înmulțit. Cum poți fi furat fără să-ți dai seama
Tot mai mulți utilizatori de telefonie mobilă cad pradă unor atacuri cibernetice greu de depistat, dar extrem de periculoase: furtul cartelei SIM, cunoscut și sub numele de „SIM swapping”.
Acest tip de fraudă s-a înmulțit semnificativ în ultimii ani, iar experții în securitate avertizează că în 2024 astfel de cazuri au fost de patru ori mai numeroase decât în 2023, scrie Rador.
Pagubele globale sunt colosale
La nivel global, pagubele provocate doar anul trecut au fost estimate la aproape 50 de milioane de dolari, potrivit unui raport al FBI.
Cum funcționează atacul? Totul începe cu obținerea unor informații personale despre victimă, fie prin metode clasice de phishing, fie din scurgeri de date sau rețele sociale.
Apoi, atacatorii contactează operatorul de telefonie mobilă și, pretinzând că sunt titularii cartelei, solicită transferul numărului pe o nouă cartelă SIM aflată în posesia lor. Dacă reușesc, preiau controlul complet asupra numărului victimei.
De aici, pericolele se înmulțesc: atacatorii pot intercepta mesajele SMS, inclusiv cele care conțin coduri de autentificare pentru conturi bancare, aplicații de mesagerie sau rețele sociale.
Pot reseta parole și accesa conturi private, în special dacă autentificarea în doi pași se face prin SMS. În unele cazuri, victimele își pierd complet accesul la identitatea digitală.
Cum îți dai seama când cartela SIM ți-a fost atacată
Semnele unui atac de tip SIM swapping sunt subtile la început. De obicei, utilizatorul observă că telefonul nu mai are semnal, nu poate efectua apeluri sau accesa internetul mobil, fără nicio cauză aparentă.
Alte indicii includ primirea unor notificări privind modificări de cont sau mesaje de la operator legate de activarea unei noi cartele.
În paralel, pot apărea alerte de securitate din conturile personale, încercări de resetare a parolelor, autentificări din locații necunoscute sau blocarea contului.
Cum te aperi de atacatori, metodele simple
Ce e de făcut? În primul rând, dacă apare vreunul dintre aceste semne, este esențial să contactezi imediat operatorul de telefonie pentru blocarea numărului și revenirea la controlul contului.
Apoi, verifică dacă au avut loc tranzacții bancare neautorizate și actualizează toate parolele importante. Activează autentificarea în doi pași prin aplicații dedicate (precum Google Authenticator), nu prin SMS, și așa stai ferit de hoți.