Apple, sancționată pentru reclamă mincinoasă la iPhone 16. Inteligența artificială mult lăudată nu există
Apple a eliminat mențiunea „disponibil acum” de pe pagina dedicată funcțiilor Apple Intelligence, în urma unei analize realizate de Divizia Națională de Publicitate (NAD) din cadrul organizației nonprofit BBB National Programs.
Conform unei versiuni arhivate a site-ului companiei, modificarea a fost făcută la sfârșitul lunii martie, dar a devenit vizibilă pentru public abia recent.
Organismul de supraveghere a publicității a cerut claritate în comunicarea disponibilității funcțiilor de pe iPhone 16
NAD este o instituție responsabilă cu evaluarea veridicității campaniilor publicitare la nivel național în Statele Unite.
În cazul Apple, organizația a concluzionat că exprimarea „disponibil acum” putea crea o percepție greșită, sugerând că toate funcțiile bazate pe inteligență artificială, precum notificările prioritare, generarea de emoji (Genmoji), aplicația Image Playground și integrarea cu ChatGPT, erau accesibile imediat odată cu lansarea iPhone 16.
Totuși, în realitate, doar o parte dintre aceste funcții erau disponibile la momentul lansării, cum ar fi instrumentele de redactare și posibilitatea de a elimina elemente nedorite din fotografii. Restul funcțiilor au fost introduse treptat, prin actualizări software ulterioare.
În plus, NAD a criticat claritatea notelor de subsol care însoțeau afirmațiile de marketing ale Apple, considerând că acestea nu erau suficient de vizibile și nici plasate corespunzător în raport cu afirmațiile principale.
Un alt punct sensibil a fost includerea unei versiuni avansate a asistentului vocal Siri în categoria „disponibil acum”, deși această versiune nu fusese lansată încă.
Apple promite mai multă transparență în promovarea tehnologiilor sale AI
Ca reacție, Apple a transmis că a actualizat materialele promoționale pentru a reflecta mai corect disponibilitatea funcțiilor AI și a retras videoclipul intitulat „Siri mai personal”, în care actrița Bella Ramsey era prezentată folosind o funcție Siri care nu era încă disponibilă pentru public.
„Deși nu suntem pe deplin de acord cu concluziile NAD privind funcționalitățile deja disponibile pentru utilizatori, apreciem colaborarea cu această instituție și vom respecta recomandările primite”, a declarat Apple într-un comunicat de presă, potrivit The Verge.
De altfel, decizia scoate în evidență presiunea tot mai mare asupra companiilor de tehnologie de a asigura o comunicare corectă și transparentă în promovarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială, într-un context în care utilizatorii sunt tot mai atenți la diferența dintre promisiuni și realitate.