Tehnologie

Adevărul despre aflarea locației unui contact din WhatsApp, fără să știe. Explicația simplă despre fake news-ul devenit viral în România

În ultimele săptămâni, pe site-urile de presă din România, s-a propagat sub forma unui pseudo-copy-paste combinat cu Google Translate un aparent tutorial despre modul ”folosit de hackeri” pentru a te localiza prin intermediul WhatsApp. Din păcate sau din fericire, materialul cu pricina este un fake news și voi detalia mai jos de ce s-ar putea să ducă într-un mod eronat la certuri în cuplu sau, de ce nu, eventuale divorțuri ancorate în informații cât se poate de false.

Unele publicații au avut decența să atragă atenția asupra faptului că locația pe care o depistezi este una precisă doar la nivel de oraș sau regiune, deci nu foarte precisă. În mod realist însă, chiar și cu o astfel de mențiune, prea puțini cititori vor ajunge să se îndoiască de autenticitatea informațiilor obținute prin mijloace tehnice destul de avansate. Deși e trist, pentru mulți e mai ușor să creadă o publicație pe care o cunosc de zece, două zeci de ani, decât pe partenerul de viață, deși limitările tehnice din spatele acelui ”tutorial” sunt evidente pentru orice persoană care are o vagă afinitate pentru rețelistică și conectivitate online.

netstat -an în Terminal pe Mac

Cum afli locația unui contact de pe WhatsApp fără să știe – varianta fake news

Înainte să dezmint validitatea informațiilor din știrea devenită virală, merită să ai în vedere detaliile tehnice preluate de, probabil, peste 10 dintre cele mai mari publicații din România, cu mențiunea

”Procesul implică identificarea adresei IP a persoanei de care ești interesat. Această metodă necesită acces la un PC cu Windows. Urmează acești pași pentru a afla discret locația cuiva pe WhatsApp:

Pregătește-ți PC-ul: Închide toate programele inutile pentru a minimiza aglomerația și a evita confuzia cu mai multe adrese IP.

Accesează WhatsApp Web: În loc să folosești aplicația descărcabilă pe Windows 10, accesează pagina WhatsApp Web și las-o să ruleze în fundal. Acest lucru asigură că conexiunea este menținută fără întreruperi.

Inițiază o conversație: Începe o conversație cu contactul a cărui locație vrei să o descoperi. Este crucial să deschizi o conversație doar cu acea persoană pentru a asigura acuratețea pașilor următori.

Deschide Command Prompt: Pe un PC cu Windows, apasă simultan tasta Windows (situată în stânga barei de spațiu) și tasta ‘R’ pentru a deschide funcția Run. Tastează “cmd” și apasă Enter. Dacă folosești un Mac, va trebui să deschizi aplicația “Terminal”.

Localizează adresa IP: În command prompt, introdu “netstat -an” și apasă Enter. Această comandă va afișa toate adresele IP conectate la computerul tău. Cu alte aplicații închise, lista va fi mult mai scurtă, făcând mai ușoară identificarea adresei IP a contactului tău.

Verifică locația adresei IP: Vizitează https://www.ipinfo.io/ și introdu adresa IP pe care ai găsit-o. Site-ul îți va arăta imediat locația aproximativă a contactului tău, de obicei restrânsă la regiune și oraș.”

Ca referință, o banală rulare a comenzii ”netstat -an” pe laptopul personal s-a reflectat într-o listă cam de 3 ori mai stufoasă decât cea imortalizată în captura de ecran de mai sus, fără prea multe alte detalii. Deci, din start, să crezi că vei identificat IP-ul persoanei cu care te conversezi pe WhatsApp este o muncă de sisif, în proporție de 99% inutilă. Chiar și dacă afli însă IP-ul, este foarte improbabil ca acela să te ducă la o locație reală, fie și una estimativă.

Trei IP-uri pe un singur telefon, trei locații la sute de kilometri distanță

IP-ul nu înseamnă locație, nici măcar estimativă, în 99% dintre cazuri

Capturile de ecran de mai sus sunt realizate pe al meu iPhone 15 Pro Max doar pentru a ilustra cât de departe de realitate sau utilitate este locația desprinsă dintr-un IP în raport cu locația ta reală.

Dacă folosești o conexiune Wi-Fi, acasă, și ai un abonament fix de internet, probabil prin fibră optică, s-ar putea să ai un IP care să trădeze orașul în care te afli, după cum se poate vedea în prim parte a capturii de ecran cu locația Sighișoara, Mureș – unde mă aflu de fapt. Dacă folosești însă o conexiune 4G, chiar și una extinsă în casă printr-un router Wi-Fi, locația estimată este la sute de kilometri distanță.

Ca referință, după cum mi-a confirmat o persoană de la suport tehnic Vodafone, unde sunt eu abonat, pe toată suprafața țării, IP-urile sunt alocate de la București sau Cluj. Din acest motiv, în captura de ecran din mijloc de mai sus, eu figurez pe 4G ca fiind la Cluj Napoca. NICIODATĂ pe 3G, 4G sau 5G nu vei avea o locație precisă sau estimativă, decât dacă se nimerește să fii în Cluj sau în București când primești un IP de la serverele furnizorului de telefonie tot din aceeași locație. Nici aceasta nu este o garanție, pentru s-ar putea să fi în Capitală și să primeșt IP de la Cluj sau invers. Este exact ca în gluma aceea seacă – ”Până și un ceas stricat îți afișează ora exactă de două ori pe zi.”

Mai există însă un scenariu mai des întâlnit decât ai crede care pune bețe-n roate presupușilor hackeri. Un VPN sau chiar și antivirus de mobil are mari șanse să-ți mascheze IP-ul adevărat pentru a-ți proteja locația de diferiți infractori cibernetici. Practica a devenit atât de populară încât Apple o activează implicit pe iPhone deja de vreo 2-3 ani. Funcția este intitulată ”Transmisie privată” pe iOS și, după cum se poate vedea în captura de ecran din dreapta sus, cu ea activă, IP-ul pe care l-am avut eu pe telefon în acel moment a fost de Voluntari, Ilfov. Repet însă, orice posesor de iPhone are această opțiune activă pentru protejarea intimității, aruncând și mai tare în ceață scenariul fals detaliat de publicațiile românești. Pe Android, există o serie stufoasă de aplicații care oferă servicii similare.

În orice caz, cu ce vroiam să rămâi din capturile de ecran de mai sus este că, în interval de 3 minute, pe telefonul meu cu care aș fi putut să socializez cu cineva pe WhatsApp, am avut IP de Sighișoara, Cluj și București. Dacă ești curios ce IP public ai tu la telefon, intră pe WhatIsMyIP.com și, pentru mai multe detalii, introdu setul de patru grupuri de numere afișate acolo pe pagina web ipinfo.io . Aceasta este însă în mod exclusiv o sursă de amuzament, nu de informații pe baza cărora să te cerți cu prieteni sau să începi să-ți faci scenarii în cap că te-aș înșela prietenul, prietena, soțul sau soția. Nimic mai fals.