Industria dezvoltatoare de jocuri video din România, cea mai mare creștere din istorie: ce arată datele oficiale
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat în 2022 cea mai mare creștere de la an la an din istorie. Mai exact, este vorba despre o creștere de 25,7%.
Industria de jocuri video din România, în creștere
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut, raportând în 2022 o cifră de afaceri de 332 milioane de dolari, bazată pe cea mai mare creștere înregistrată de la an la an din 2014 încoace. Cifra reprezintă o creștere de peste 25% față de anul precedent și este de peste 3 ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Studiul reconfirmă și tendința pozitivă a evoluției numărului de angajați din industria creativă, în studiourile românești lucrând în prezent în jur de 6.800 de specialiști.
Sursa: RGDA
Această creștere va continua și în 2023, 68% din cele 222 studiouri active în România reconfirmând continuarea angajărilor și în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise și la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziții de junior. Conform aceluiași studiu, formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme, doar 21% optând pentru modelul de muncă de la birou.
Anul trecut a crescut și numărul de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din România. Printre cele mai notabile jocuri se numără FIFA 23 (Electronic Arts Romania) și Metal Hellsinger (Funcom Romania). Totodată, Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft Romania) și EA Sports FC 24 (Electronic Arts Romania) erau în dezvolare în 2022 și au fost lansate în această toamnă. Dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente românești care s-au bucurat de succes internațional se pot aminti Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) și Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin).
Cele mai importante zece companii românești în 2022
Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaționali, dar și din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reușit să atragă o investiție de 20 de milioane de dolari din partea fondului de investiții Emona Capital.
Cele mai importante zece companii românești în 2022 după cifra de afaceri sunt Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik și Whyttest.
Studiul a fost anunțat în premieră la Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, ce a avut loc pe 9-10 octombrie la București.