Jocuri

Care sunt jocurile preferate de Gen Z, dar și riscurile la care se supun, conform specialiștilor în securitate cibernetică. Sfaturi pentru gamerii tineri

În perioada aprilie 2024 – martie 2025, experții Kaspersky au descoperit mai bine de 19 milioane de încercări de distribuire a fișierelor malițioase ascunse sub forma unor jocuri video populare în rândul tinerilor din generația Z.

Titluri consacrate precum GTA, Minecraft sau Call of Duty au fost folosite ca „momeală” de infractorii cibernetici, care profită de popularitatea acestor jocuri pentru a atrage utilizatori neatenți.

În acest context, compania a lansat „Case 404”, un joc online interactiv menit să-i ajute pe gamerii tineri să identifice riscurile digitale și să-și protejeze conturile.

Potrivit raportului, Gen Z se joacă mai mult și mai diversificat decât generațiile anterioare, ceea ce îi face vulnerabili.

Spre deosebire de Milleniali sau Gen X, aceștia sar rapid de la un joc la altul, urmărind trendurile virale, iar spontaneitatea lor este exploatată de hackeri. Numai în perioada analizată, aproape 400.000 de utilizatori la nivel global au fost afectați de fișiere infectate care imitau conținut legitim.

Cele mai exploatate jocuri: GTA și Minecraft în topul tentativelor de atac

Analiza Kaspersky arată că Grand Theft Auto rămâne cel mai utilizat pretext pentru atacuri informatice, cu 4.456.499 de tentative de compromitere a dispozitivelor.

Chiar dacă GTA V a fost lansat cu peste un deceniu în urmă, libertatea de modding și comunitatea activă îl mențin extrem de atractiv pentru hackeri. Odată cu apropierea lansării GTA VI în 2026, specialiștii prevăd un nou val de instalatoare false și oferte fictive de acces anticipat.

Pe locul al doilea se află Minecraft, cu 4.112.493 de tentative de atac, urmat de Call of Duty (2.635.330) și The Sims (2.416.443).

Alte jocuri intens exploatate au fost Roblox, FIFA, Among Us și Assassin’s Creed. Motivele sunt clare: cererea pentru moduri, skin-uri rare sau cheat-uri competitive îi determină pe mulți jucători să caute fișiere neoficiale, fără să bănuiască pericolul.

Aceste fișiere malițioase pot conține troieni care fură parole, programe de tip downloader ce instalează alte aplicații periculoase sau chiar ransomware.

Cel mai des, scopul atacurilor este furtul conturilor de gaming, ulterior vândute pe forumuri închise sau pe canale de Telegram, alături de skin-uri rare și obiecte digitale.

Cum se pot proteja gamerii Gen Z împotriva atacurilor

Kaspersky avertizează că piața neagră a conturilor furate devine tot mai accesibilă, iar vânzarea lor nu mai este limitată la rețele subterane.

Pentru a combate fenomenul, compania a creat „Case 404”, un joc interactiv de tip detectiv, care îi învață pe tineri cum să recunoască phishing-ul, escrocheriile și metodele de preluare a conturilor.

Specialiștii le recomandă gamerilor:

să descarce jocuri și moduri doar din surse oficiale;
să activeze autentificarea în doi pași;
să folosească parole complexe și un manager de parole;
să evite concursurile și giveaway-urile suspecte;
să instaleze o soluție de securitate, precum Kaspersky Premium, și să utilizeze un VPN pentru protecția datelor.