Tehnologie

Popularitatea lui Elon Musk atinge cote nemaivăzute, dar cu minus: Declinul „umbrei” lui Donald Trump

Un nou sondaj susținut de Associated Press arată că popularitatea lui Elon Musk s-a prăbușit, doar o treime dintre americani mai având o opinie favorabilă despre el.

Potrivit unui sondaj realizat de Associated Press în colaborare cu NORC Center for Public Affairs Research, doar 33% dintre adulții din Statele Unite îl mai consideră pe Elon Musk o figură favorabilă, o scădere semnificativă față de anii anteriori, când era perceput drept un inovator respectat, scrie Futurism.

Cum s-a întâmplat „minunea”

Declinul este evident inclusiv în rândul republicanilor, baza electorală căreia Musk i s-a adresat frecvent în ultimii ani.

Ponderea celor care au o opinie nefavorabilă despre el a crescut în acest segment de la 21% în decembrie la 25% în aprilie, semn că stilul său de comunicare și pozițiile publice provoacă nemulțumire chiar și printre simpatizanții conservatori.

Printre cauzele acestei erodări rapide se numără declarațiile și acțiunile controversate din ultima perioadă. Musk este acuzat că a susținut politici bugetare agresive care ar putea periclita programe esențiale precum asigurările sociale sau cercetarea medicală.

Mai mult decât atât, tot mai mulți americani sunt de părere că Elon Musk exercită o influență excesivă asupra guvernului federal.

Atitudinea lui Elon Musk, principala problemă – sau cum „și-a făcut-o cu mâna lui”

Atitudinile sale radicale au fost criticate intens: glumele despre Holocaust, presupusele saluturi fasciste și participările la evenimente ale extremei drepte din Europa au stârnit reacții puternice.

Acest tip de comportament a dus la o mobilizare semnificativă a protestatarilor anti-Musk, inclusiv prin acțiuni pașnice la numeroase reprezentanțe Tesla din SUA și din străinătate.

Imaginea antreprenorului s-a deteriorat accelerat, mai ales dacă este comparată cu percepția pozitivă de care se bucura în 2016, când avea un scor favorabil net de +29, conform datelor agregate de statisticianul Nate Silver. Acum, Musk este perceput ca fiind un simbol al avariției și al rupturii de realitatea socială.

„Crede că poți conduce un guvern cum conduci o corporație”, a declarat un pensionar de 75 de ani din Pennsylvania, citat de Associated Press. „Dar nu e așa. Unul e pentru binele oamenilor, celălalt pentru binele acționarilor.”

Popularitatea în scădere a lui Elon Musk arată tot mai clar distanțarea publicului de figura pe care o considera altădată un vizionar al tehnologiei. Acum, imaginea sa publică este marcată de controverse, radicalizare și pierderea sprijinului din toate taberele politice.