Google îl ajută Donald Trump să doarmă mai bine: Cum va „păzi” granițele SUA cu inteligența artificială
Gigantul tech Google promite să ofere infrastructura pentru un proiect controversat al autorităților de frontieră americane.
Potrivit unei anchete publicate de The Intercept, Google joacă un rol esențial în modernizarea sistemului de supraveghere al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din Statele Unite (CBP), în cadrul unui parteneriat tehnologic care implică și companiile Equitus AI și IBM.
Scopul proiectului este extinderea capacității de monitorizare a turnurilor de supraveghere amplasate în special în zona Tucson, Arizona, cu ajutorul inteligenței artificiale, scrie Futurism.
Concret, Google contribuie prin furnizarea platformei de cloud computing denumită ModulAr Cloud Platform Environment (MAGE), care gestionează și interconectează fluxurile video preluate de camerele CBP cu software-ul de analiză vizuală Maximo de la IBM și soluțiile de analiză oferite de Equitus AI.
Sistemul este capabil să proceseze simultan 100 de fluxuri video, identificând persoane și mașini care se apropie de graniță. Datele colectate, care includ metadate și cadre-cheie, sunt trimise mai apoi în infrastructura cloud a Google.
Controverse etice într-un context politic tensionat
Proiectul este lansat într-un context tensionat al politicilor de imigrație, marcat de măsuri dure împotriva migranților proveniți din America Centrală și de Sud.
Atât administrația Biden, cât și predecesorii săi, inclusiv Donald Trump, au contribuit la consolidarea sistemului de supraveghere la frontieră, uneori cu metode criticate de organizațiile pentru drepturile omului.
Experți și activiști atrag atenția că extinderea tehnologiei AI în astfel de scopuri ridică probleme serioase privind supravegherea în masă, discriminarea rasială și automatizarea unor practici abuzive.
„De mai bine de două decenii, turnurile de supraveghere de la graniță s-au dovedit ineficiente”, a declarat Dave Maass, cercetător la Electronic Frontier Foundation. „Adăugarea AI-ului nu va rezolva această problemă, va crea doar o variantă automatizată a eșecului”.
Donald Trump ar putea dormi, de acum, mai bine
Introducerea acestui sistem are loc în paralel cu promovarea unui nou proiect legislativ bipartizan în Congres, menit să accelereze utilizarea tehnologiilor avansate în protecția frontierei.
Dacă proiectul va fi adoptat în Senat, este posibil ca astfel de sisteme să fie extinse la nivel național.
Deși parteneriatele public-private din acest domeniu promit creșterea eficienței în gestionarea fluxurilor de migrație, criticii susțin că acestea ignoră cauzele reale ale crizei, inclusiv instabilitatea economică și politică alimentată de politicile externe ale SUA, și accentuează dimensiunea represivă a controlului migrației.