Tehnologie

Îngrijorări în legătură cu o funcție AI de la Google: acuzațiile ce i se aduc gigantului, cum „îți intră în casă”

Din momentul în care a apărut, inteligența artificială (AI) a fost privită cu neîncredere, iar anumite evenimente recente tind să sublinieze faptul că îngrijorările nu sunt, în anumite cazuri, totalmente nefondate.

Totuși, Google pare să atingă o altă coardă sensibilă cu Magic Compose, funcția bazată pe inteligență artificială, aflată în stadiul beta, care te ajută să compui și să trimiți mesaje.

Magic Compose, o unealtă AI un pic cam „curioasă”

Se pare că Magic Compose are obiceiuri cel puțin ciudate, astfel încât, intimitatea ta este invadată în momentul în care folosești funcția, mesajele trimise ajungând, deopotrivă, și pe serverele Google.

Utilizatorii de telefoane Pixel sunt primii care au primit acces la această funcție, dar îngrijorările au început numaidecât să apară încă de la lansare, mulți posesori de telefoane declarând că se simt în pericol, în ceea ce privește intimitatea lor și a mesajelor trimise.

Pentru a putea genera sugestiile optime în Magic Compose, cele mai recente 20 de mesaje trimise de tine (dacă ești utilizator de Pixel) vor fi trimise către serverele Google, iar criptarea end-to-end nu te va ajuta, de această dată, câtuși de puțin.

Totuși, Google se apără spunând că această intruziune este necesară pentru ca răspunsurile generate să fie relevante, în context. Altfel spus, își antrenează inteligența artificială pe tine.

În plus, gigantul susține că eventualele atașamente din mesaj (fotografii, mesaje vocale, etc) nu vor fi luate în considerare și nici mesajele private nu vor fi citite, efectiv, de o entitate umană.

Nu se menționează nici cât timp vor fi stocate pe serverele Google aceste informații, din păcate.

Rămâne, desigur, la latitudinea fiecărui utilizator dacă alege să aibă, sau nu, încredere în Google, de vreme ce entitatea tehnologică are un istoric ciudat, din acest punct de vedere, promițând și în trecut că va dezactiva colectarea de informații pe Android când, de fapt, nu a făcut-o.