Tehnologie

Gruparea din România care înșela oameni prin programe informatice și alte soluții online, destructurată de Poliția Română

O rețea de criminalitate organizată, specializată în înșelăciuni online, a fost destructurată de polițiștii români într-o amplă operațiune desfășurată în Vâlcea, Olt și București, în colaborare cu autoritățile din Germania și Austria. Gruparea este acuzată de infracțiuni grave, cum ar fi operațiuni ilegale cu programe informatice, acces ilegal la sisteme informatice și fals informatic.

Operațiunea de destructurare a grupării

Pe 17 decembrie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), au efectuat 13 percheziții domiciliare în județele Vâlcea și Olt, dar și în municipiul București. Concomitent, au avut loc două percheziții domiciliare pe teritoriile Germaniei și Austriei, realizate de autoritățile judiciare locale cu sprijinul Eurojust.

Această operațiune a vizat destructurarea unei rețele de criminalitate organizată constituită în scopul comiterii infracțiunilor de:

Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
Acces ilegal la un sistem informatic
Alterarea integrității datelor informatice
Fals informatic
Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave

Aceștia au folosit metode specifice de phishing pentru a prelua controlul asupra conturilor de utilizatori pe platforme internaționale de comerț online.

Cum acționa gruparea de infractori

Potrivit anchetatorilor, din august 2022 până în decembrie 2024, membrii grupării au accesat ilegal 120 de conturi ale utilizatorilor de pe o platformă internațională de comerț online, folosind metode de phishing. Aceștia ar fi utilizat conturile compromise pentru a posta anunțuri false de vânzare de produse inexistente, profitând de credibilitatea de care se bucurau conturile compromise.

După ce clienții interesați virau sumele de bani în conturi bancare deschise de interpuși ai grupării, infractorii închideau rapid conturile bancare pentru a nu putea fi urmăriți. Până acum, au fost identificate 708 persoane vătămate din Europa, care au suferit prejudicii totale de peste 106 milioane de euro.

Colaborarea internațională și măsurile luate de autorități

Investigațiile au fost realizate în cadrul unei Echipe Comune de Anchetă (JIT), formată din autoritățile judiciare din România și Germania, cu sprijinul Eurojust. Polițiștii germani și austrieci au colaborat pentru a desfășura perchezițiile internaționale.

Mandatele de aducere au fost emise pentru mai multe persoane suspectate de implicare în rețea de infractori, iar unul dintre suspecți a primit mandat european de arestare emis de autoritățile din Germania.

Audierile suspecților au loc la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, într-o acțiune coordonată de procurorii DIICOT.

La acțiuni au participat polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzile de combatere a criminalității organizate din București, Pitești și Alba, precum și serviciile de combatere a criminalității organizate din Olt și Vaslui. De asemenea, au participat jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și din inspectoratele județene de jandarmi Vâlcea, Alba, Vaslui și Olt.

Presupunerea de nevinovăție

Conform Codului de procedură penală, toate persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către o instanță de judecată.**