Tehnologie

Apple, acuzată de restricționarea ilegală a drepturilor angajaților privind Slack și rețelele sociale

Compania Apple se confruntă cu acuzații aduse de National Labor Relations Board (NLRB), care susține că gigantul tech a încălcat drepturile angajaților săi de a se organiza pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Într-o plângere recentă, NLRB afirmă că Apple a concediat ilegal un angajat pentru utilizarea Slack în scopuri legate de advocacy pentru schimbări în companie și a forțat un alt angajat să șteargă o postare pe rețelele sociale.

Cazul Jannekei Parrish și mișcarea #AppleToo

Acuzațiile aduse Apple își au rădăcinile într-un caz din 2021, când fostul angajat Janneke Parrish, co-organizator al mișcării #AppleToo, a fost concediată de companie. Parrish susține că a fost concediată pe nedrept, după ce a folosit Slack și rețelele sociale pentru a milita pentru munca permanentă de la distanță și a evidențiat diferite probleme din cadrul companiei, cum ar fi discriminarea salarială și cazuri de hărțuire sexuală și rasială.

Conform plângerii depuse de NLRB, Parrish ar fi utilizat Slack pentru a distribui scrisori deschise critice la adresa companiei, un sondaj privind echitatea salarială și pentru a semnala cazurile de discriminare la locul de muncă. Apple a justificat concedierea acesteia susținând că a distribuit informații confidențiale, acuzație pe care Parrish o neagă categoric. NLRB acuză Apple că ar fi încălcat legea, împiedicând angajații să creeze canale Slack fără aprobarea unui manager, obligându-i în schimb să își direcționeze nemulțumirile către echipa de „People Support” a companiei.

Laurie Burgess, avocatul lui Parrish, a declarat că este încrezătoare că Apple va fi trasă la răspundere pentru impunerea unor reguli ilegale și pentru concedierea angajaților care au expus cazuri de discriminare de gen și alte încălcări ale drepturilor civile în cadrul companiei.

Poziția Apple și posibilele consecințe

Apple neagă acuzațiile aduse și susține că este angajată ferm în crearea unui mediu de lucru pozitiv și incluziv. Compania afirmă că ia în serios toate plângerile și le investighează temeinic, dar, din respect pentru confidențialitatea persoanelor implicate, nu discută public cazuri individuale ale angajaților.

Un purtător de cuvânt al Apple a declarat pentru Engadget că firma dezaprobă acuzațiile și că va continua să prezinte faptele în cadrul audierii programate pentru februarie, dacă nu se ajunge la un acord cu NLRB înainte de aceasta. NLRB dorește să impună companiei Apple să-și schimbe politica și să o despăgubească pe Parrish pentru pierderile financiare suferite în urma concedierii.

Aceste acuzații vin într-un moment dificil pentru Apple, având în vedere că, cu doar o săptămână înainte, NLRB a acuzat compania de obligarea angajaților să semneze acorduri confidențiale, de non-concurență și de nedivulgare ilegale, care erau considerate prea generale și restrictive.

Dacă Apple nu reușește să se apere cu succes împotriva acestor acuzații, este posibil ca imaginea companiei, deja afectată de controversele legate de condițiile de muncă și cultură organizațională, să aibă de suferit în continuare.