Tehnologie

Cum vezi cu ajutorul telefonului banii falși: aplicația care te pune în gardă să nu fii înșelat. Este gratuită și o poate accesa oricine

În ultimii ani, banii fizici au devenit din ce în ce mai puțin utilizați, iar mulți dintre români preferă să folosească cardul, atât în magazinele fizice, dar și pentru cumpărăturile online. Cu toate acestea, încă mai există persoane care falsifică bancnote. Din acest motiv, Banca Națională a României vine în ajutorul tuturor cu o aplicație genială! Iată cum poți verifica dacă banii sunt falși sau nu, direct la tine acasă.

Cum vezi cu ajutorul telefonului bancnotele false

Infractorii au metode din ce în ce mai versatile atunci când vor să falsifice bancnote, pentru a le pune ulterior în circulație. În plus, își perfecționează tot mai mult tehnica și aparatura pentru a nu fi descoperiți de autorități.

Zilele trecute, o bancă de la noi din țară a fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro, după ce în bancomatele unității bancare au fost încărcate bancnote de 500 de euro false. Dintre acestea, doar 6 astfel de bancnote au fost respinse de aparatele băncii. DIICOT face cercetări pentru a afla cum s-au petrecut faptele, dar și cine sunt falsificatorii!

Între timp, Banca Națională a României a introdus aplicația „Leul Românesc”, care are capacitatea de a verifica autenticitatea tuturor bancnotelor și a monedelor.

Pentru a veni în ajutorul tuturor și a combate astfel de forme de înșelăciune, BNR a lansat aplicația, care poate fi accesată gratuit și ușor, de pe tablete sau de pe telefoanele mobile.

Citește și: Telefonul tău mobil ar putea deveni și pașaport în curând

Banca Națională a României a dezvoltat aplicația „Leul Românesc”

Această aplicație va avea capacitatea de a identifica elementele care dovedesc autenticitatea unei bancnote, precum microperforațiile sau imprimarea în relief.

Prin scanarea bancnotei prin aplicația înființată de Banca Națională a României, cetățenii vor avea date sigure și exacte privind autenticitatea monedelor sau o bancnotelor pe care le dețin. În acest mod, clienții vor fi scutiți de un drum până la cea mai apropiată bancă.

Vestea bună este că aplicația-minune este disponibilă atât pentru telefoanele cu sistem de operare Android, cât și pentru cei cu iOS.

Cum se poate utiliza aplicația

De asemenea, aplicația „Leul Românesc” dispune de mai multe secțiuni: bancnote – elemente de siguranță și design, monede, despre BNR, jocul portretelor prin care amatorii își pot personaliza o bancnotă cu propriul chip.

Totuși, dacă o bancnotă este falsă, sunt anumite trăsături la aceasta care pot fi observate și cu ochiul liber. Pentru a o verifica, trebuie să o îndreptați către o sursă de lumină.

Specialiștii susțin că, de obicei, bancnotele false sunt mai mici decât cele autentice, însă diferența este de aproximativ 3 mm. În plus, bancnotele reale de 50, 100, 200 si 500 de lei au pe avers, în stânga jos, elemente care sunt imprimate cu o cerneală specială. Acestea își schimbă culoarea din auriu în verde, dacă puneți bancnota în lumină.

Citește și: Bancnotele trebuie să dispară din viața ta