Tehnologie

Primul stat care interzice TikTok pentru toată lumea: de când intră în vigoare legea contra platformei de socializare

SUA și aliații săi devin din ce în ce mai paranoici în legătură cu TikTok. Astfel, Montana a devenit primul stat din SUA care a adoptat o legislație care interzice TikTok de pe aproape toate dispozitivele.

Există încă unele incertitudini cu privire la modul în care interdicția va funcționa, de fapt, dar mulți bănuiesc că alte state ar putea urma să implementeze legi similare pentru a interzice platforma de socializare.

Camera Reprezentanților din Montana a votat în favoarea proiectului de lege, cunoscut sub numele de SB 419, cu 54 de voturi împotrivă, vineri, 14 aprilie. Dacă va fi semnat de guvernatorul Greg Gianforte, interdicția ar putea intra în vigoare în ianuarie 2024.

TikTok, interzis în Montana

Legea va interzice magazinelor de aplicații să ofere aplicația spre descărcare. Orice companie prinsă că încalcă legea ar putea primi o amendă de 10.000 USD, precum și o amendă suplimentară de 10.000 USD pentru fiecare zi în care continuă să fie încălcată.

Cu toate acestea, proiectul de lege nu pare să interzică oamenilor să folosească aplicația dacă o au deja descărcată.

Proiectul de lege invocă câteva motive pentru interdicție. În primul rând, sugerează că compania deținută de China ByteDance, compania-mamă a t, ar putea colecta date despre cetățenii americani în numele guvernului chinez.

„Republica Populară Chineză este un adversar al Statelor Unite și al Montanei și are un interes în a culege informații despre cetățeni, companiile din Montana și proprietatea intelectuală a utilizatorilor pentru a se angaja în spionaj corporativ și internațional”, menționează proiectul de lege.

Cu toate acestea, sugerează, de asemenea, că TikTok ar putea reprezenta o amenințare pentru tineri, menționând o lungă listă de tendințe potențial periculoase care au devenit virale în aplicație în ultimii ani.

„TikTok nu reușește să elimine și chiar promovează conținut periculos care îi îndrumă pe minori să se angajeze în activități periculoase, inclusiv, dar fără a se limita la, aruncarea cu obiecte în mașinile aflate în mișcare, luarea unor cantități excesive de medicamente, aprinderea unei oglinzi în foc și apoi încercarea de a stinge, folosind doar părțile corpului cuiva, inducerea inconștienței prin lipsa de oxigen, gătirea de pui în NyQuil”, se arată în proiectul de lege.

SUA și-au intensificat opoziția față de TikTok. În februarie 2023, Casa Albă a impus tuturor agențiilor federale din SUA ca angajații lor să își șteargă TikTok de pe toate dispozitivele mobile emise de guvern, invocând încă o dată temerile de securitate cibernetică din China. Guvernul Marii Britanii a urmat exemplul cu acțiuni similare.

S-a vorbit serios despre impunerea unei interdicții federale totale a TikTok în SUA. Încă nu se știe cum și când ar putea intra în acțiune, dar este evident că presiunea împotriva aplicației deținute de chinezi crește.