Tehnologie

Frauda pe WhatsApp care te poate lăsa fără bani în cont. La ce să fii atent, avertismentul experților

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au atras atenția asupra unei tactici de fraudare prin WhatsApp, în care utilizatorilor li se promit câștiguri financiare în schimbul unui simplu like acordat unor videoclipuri de pe YouTube.

Vezi și: Funcția utilă din WhatsApp: Cum vezi exact cât internet ai consumat, să nu plătești în plus

Cum te „agață” infractorii pe WhatsApp

Această schemă se întâmplă prin intermediul mesajelor pe WhatsApp, prin care infractorii cibernetici își propun să obțină date personale și informații financiare de la potențialele victime.

Potrivit informațiilor furnizate de cercetătorii Bitdefender, înșelătoria începe cu un mesaj trimis de pe un număr necunoscut, cu un prefix asociat de obicei unei țări din Africa.

Mesajul poate conține promisiuni iluzorii de câștiguri financiare pentru simpla acordare a unui like unui videoclip de pe platforma YouTube.

În ciuda ofertei inițiale de câștiguri modeste pentru aprecierea videoclipurilor de pe YouTube, escrocii din spatele acestei scheme folosesc o strategie înșelătoare pentru a atrage potențialele victime într-o capcană financiară mai amplă.

Odată ce utilizatorii sunt direcționați către un canal de Telegram, aceștia sunt invitați să se alăture unui grup VIP, promițându-li-se profituri substanțiale.

Cu toate acestea, pentru a accesa aceste beneficii, victimele sunt condiționate să plătească o taxă inițială și să îndeplinească diverse sarcini sub îndrumarea unui așa-numit specialist.

Plățile pentru aceste activități oscilează între 100 și 5.000 de lei, cu oferte false de a primi un profit suplimentar. De exemplu, pentru o investiție de 100 de lei, se promite un profit de 130 de lei, iar pentru 2.500 de lei, un potențial profit de 3.250 de lei.

Vezi și: Șase trucuri WhatsApp care îți fac viața mai ușoară: te ajută să “treacă mesajul”, să fii mai eficient

Ce să faci dacă ai căzut în plasa escrocilor

În primul rând, fă capturi de ecran ale conversațiilor și ale plăților, oferind astfel dovezi pentru investigație.

Blochează utilizatorul, părăsește grupurile și canalele de Telegram pentru a limita contactul cu escrocii.

Utilizează parole puternice și unice pentru a-ți proteja conturile online.

Monitorizează conturile și fii atenți la corespondența nesolicitată pentru a detecta și preveni alte tentative de fraudă.

Raportează conturile implicate în înșelătorie pe platformele de socializare și informează autoritățile competente.

Poți depune o plângere la poliție și să notifici banca pentru a te proteja împotriva pierderilor financiare.

Împărtășește  experiența cu cei apropiați pentru a-i alerta și a-i proteja împotriva aceluiași tip de înșelătorie.

Nu în ultimul rând, rămâi suspicios în legătură cu ofertele de acest fel. De regulă, dacă sună prea bine ca să fie adevărat, este, fără niciun dubiu, o înșelătorie.

Vezi și: Află cine te-a blocat pe WhatsApp. Modalitatea e simplă