Tehnologie

Ce se întâmplă cu energia regenerabilă: Cum evoluează noile tehnologii

Energia solară și eoliană se dezvoltă la nivel global, dar seceta produce probleme – iată cum arată creșterea energiei regenerabile în 2023.

Probleme din cauza schimbărilor climatice

Emisiile provenite de la producerea globală de energie electrică s-au stabilizat în prima jumătate a anului 2023, cu o ușoară creștere de 0,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat astăzi de think tank-ul energetic Ember. Cu toate acestea, în ciuda creșterii energiei eoliene și solare, condițiile hidro nefavorabile – probabil exacerbate de schimbările climatice – au împiedicat scăderea emisiilor.

Raportul lui Ember analizează datele despre electricitate din ianuarie până în iunie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în 78 de țări reprezentând 92% din cererea globală de energie electrică.

Citește și Premieră importantă în energia regenerabilă: turbina eoliană care face minuni pentru mii de oameni și ”se plimbă”

Energia eoliană și solară au fost singurele două surse regenerabile care și-au mărit semnificativ cota de energie electrică globală, furnizând împreună 14,3% din electricitatea globală în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu 12,8% în aceeași perioadă a anului trecut.

Cea solară, în special, crește într-un ritm rapid (+16%, +104 TWh), 50 de țări stabilind noi recorduri lunare pentru generarea solară în prima jumătate a anului 2023. China continuă să fie lider în generarea solară, oferind un 43% din creșterea globală, în timp ce UE, SUA și India au reprezentat fiecare aproximativ 12%.

Hidrocarburile folosite mai puțin

Dar în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o scădere istorică a producției de hidrocarburi (-8,5%, -177 TWh) din cauza secetei, China reprezentând trei sferturi din aceasta. Ca urmare, generarea de combustibili fosili a crescut ușor pentru a acoperi deficitul creat de hidrocentrale, dar în China, generarea de cărbune a crescut la un nou record (+8%, +203 TWh).

Dacă generarea hidroenergetică globală ar fi fost la același nivel ca anul trecut, emisiile din sectorul energetic ar fi scăzut cu 2,9% – și dacă generarea hidroelectrică ar fi fost neschimbată de la an la an, producția de cărbune din China ar fi crescut mult mai lent.

Citește și Tehnologia care poate ”salva” sectorul energiei regenerabile: soluția, simplă și eficientă

În ciuda deficitului hidro, ar fi putut fi mai rău – creșterea scăzută a cererii de energie electrică a contribuit la suprimarea creșterii emisiilor. Cererea globală de energie electrică a crescut cu doar 0,4% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce este mult mai mic decât media istorică pe 10 ani (+2,6%).

Cerere scăzută

Scăderea cererii în unele economii majore din cauza unor factori precum vremea mai caldă, măsurile politice de reducere a cererii și reducerea consumului de energie din cauza crizei costului vieții a condus la scăderi semnificative ale energiei pe bază de cărbune, mai ales în UE (-23%).

Drept urmare, emisiile au scăzut în UE (-17%), Japonia (-12%), SUA (-8,6%) și Coreea de Sud (-3%). Creșterea moderată a cererii în India a condus la o creștere lentă a producției de cărbune, care a încetinit creșterea emisiilor din țară la 3,1% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu 11% în aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și Viitorul energiei regenerabile: peretele din turbine eoliene, câtă energie ar putea produce

Malgorzata Wiatros-Motyka, autorul principal al raportului și analist principal de energie electrică la Ember, a spus:

„Este încă în balanță dacă în 2023 se va vedea o scădere a emisiilor din sectorul energetic. Deși este încurajator să vedem creșterea remarcabilă a energiei eoliene și solare, nu putem ignora realitatea crudă a condițiilor hidroelectrice nefavorabile intensificate de schimbările climatice. Lumea se clătină la vârful emisiilor din sectorul energetic și acum trebuie să dezlănțuim impulsul pentru o scădere rapidă a combustibililor fosili prin asigurarea unui acord global pentru triplarea capacității de energie regenerabilă în acest deceniu.”