Se înmulțesc atacurile ransomware. La ce trebuie să fii atent
Atacurile globale de ransomware sunt în creștere, potrivit unui raport emis de Malwarebytes.
Studiul arată o creștere masivă din iulie 2022 până în iunie 2023, în Statele Unite, unde atacurile sunt „în floare”.
Organizația a remarcat că din cele 1.900 de atacuri ransomware raportate, peste 43% provin din SUA, adică o creștere cu 75% față de anul trecut.
Germania, Franța și Regatul Unit au înregistrat, de asemenea, o creștere a ransomware-ului, dar la o rată mai mică decât în Statele Unite.
Viitorul nu sună prea bine: hackerii ar avea legătură cu Rusia
Raportul detaliază 48 de grupuri separate de ransomware care au atacat companii americane, organizații guvernamentale și consumatori diverși, în perioada de timp menționată mai sus.
Este de remarcat faptul că studiul realizat de Malwarebytes arată doar incidente raportate, astfel încât numărul real de atacuri ar putea fi mult mai mare de 1.900.
Scopul unui atac ransomware este, ei bine, să solicite o răscumpărare, așa că unele organizații fac plata și păstrează liniștea.
Ransomware este un program malware conceput în mod expres pentru a le interzice utilizatorilor și organizațiilor accesul la fișierele de pe un computer.
Software-ul blochează totul bine și când plătești răscumpărarea, primești o cheie de decriptare pentru a recâștiga accesul la fișiere.
Cei mai prolifici infractori de acest gen sunt cei de la Clop, suspectați de multă vreme că ar avea legături cu Rusia.
Organizația criminală a evoluat în ultimul an, valorificând vulnerabilitățile software zero-day pentru a extinde amploarea atacurilor.
În iunie, grupul a profitat de una dintre aceste vulnerabilități în software-ul de transfer de fișiere pentru întreprinderi pentru a sparge serverele a sute de companii, inclusiv cel mai mare fond de pensii din SUA.
Malwarebytes este de părere că această tranziție la exploatările software de tip zero-day, în loc de e-mailuri de phishing și descărcări încărcate de viruși, ar putea „semnaliza o schimbare a metodei” și ar explica creșterea incidentelor raportate.