Tehnologie

Lovitura dureroasă pentru Microsoft: ce a pățit gigantul, de data aceasta

Microsoft are de-a face cu o plângere antitrust la nivelul Uniunii Europene din partea rivalilor germani de la alfaview, reprezentând a doua plângere de acest gen legată de includerea aplicației video Teams în suita Office.

Reuters a relatat că autoritatea de reglementare a UE se pregătește să investigheze gigantul tehnologic din SUA.

Încă din 2020, compania de software americană a fost sub supravegherea autorităților de aplicare a concurenței din UE, în urma unei plângeri formulate de Salesforce, în legătură cu Teams și Office.

Alfaview, cu sediul în Karlsruhe, Germania, având o forță de muncă de 500 de persoane, a declarat că a depus o plângere similară la Comisia Europeană.

În plângere, se susține că gruparea celor două produse oferă Teams un avantaj competitiv unic, care nu este justificat de performanță și pe care rivalii nu-l pot egala, având un impact semnificativ și permanent asupra concurenței în piața de software de comunicații, conform declarației alfaview.

Niko Fostiropoulos, directorul și fondatorul alfaview, a menționat într-un comunicat că „gruparea Teams cu celelalte aplicații din suita Microsoft 365 creează un avantaj de distribuție multipolar pentru grupul din SUA”.

Reacția Microsoft, inexistentă

Microsoft a refuzat să comenteze cu privire la plângerea depusă de alfaview. Comisia Europeană a confirmat că a primit plângerea și că o va evalua în conformitate cu procedurile standard.

În 2017, Microsoft a adăugat gratuit aplicația Teams la pachetul Office 365, înlocuind în cele din urmă Skype for Business.

Cu toate acestea, Comisia are în vedere o investigație asupra acestui aspect, întrucât remediile oferite de Microsoft nu au fost considerate suficiente. Reuters a informat că autoritățile de reglementare doresc o reducere mai mare a prețului produsului Office fără Teams.

Microsoft a fost anterior amendată cu un total de 2,2 miliarde de euro, în ultimul deceniu, pentru practici care încalcă regulile de concurență ale UE.

Cu toate acestea, oferta companiei de a reduce prețul Office fără Teams nu a fost considerată suficientă de către autorități, care doresc o reducere semnificativă, conform surselor citate de Reuters.