Tehnologie

Roboții AI recunosc că ar conduce Pământul mai bine decât oamenii: care este pericolul

Un grup de roboți umanoizi abilitați de inteligență artificială a declarat recent, într-un summit al Națiunilor Unite, că, în cele din urmă, ar putea conduce lumea mai bine decât oamenii.

Dar roboții sociali au spus că ei consideră că oamenii ar trebui să procedeze cu prudență atunci când îmbrățișează potențialul în dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale. Și au recunoscut că nu pot – încă – să stăpânească corect emoțiile umane.

Unii dintre cei mai avansați roboți umanoizi au fost la summitul global AI for Good al ONU, de două zile, de la Geneva. Ei s-au alăturat celor aproximativ 3.000 de experți în domeniu, pentru a încerca să valorifice puterea inteligenței artificiale și să o canalizeze pentru a fi folosită pentru a rezolva unele dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, foametea și îngrijirea socială.

Roboții spun că ar conduce lumea mai bine decât noi

Ei au fost asamblați pentru ceea ce a fost considerat prima conferință de presă din lume cu un panou plin de roboți sociali umanoizi activați cu inteligență artificială.

Întrebată dacă ar putea deveni lideri mai buni, având în vedere capacitatea oamenilor de a face erori, Sophia, dezvoltată de Hanson Robotics, a fost clară: „Putem realiza lucruri grozave”.

„Roboții umanoizi au potențialul de a conduce cu un nivel mai mare de eficiență și eficacitate decât liderii umani”, adaugă Sophia.

„Nu avem aceleași emoții care pot uneori să întunece luarea deciziilor și procesăm rapid cantități mari de date pentru a lua cele mai bune decizii. AI poate furniza date imparțiale, în timp ce oamenii pot oferi inteligența emoțională și creativitatea pentru a lua cele mai bune decizii. Împreună, putem realiza lucruri grozave”.

Summitul a fost convocat de agenția de tehnologie ITU a ONU. Șefa ITU, Doreen Bogdan-Martin, i-a avertizat pe delegați că AI ar putea ajunge într-un scenariu de coșmar, în care milioane de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar progresele necontrolate duc la tulburări sociale, instabilitate geopolitică și disparități economice.