Tehnologie

Avertismentul despre inteligența artificială al unui director Renault. Cum se folosește în industria auto, de fapt

Inteligența artificială are un rol tot mai important în industria auto, însă specialiștii din domeniu subliniază că aceasta nu este o soluție miraculoasă și nu poate înlocui expertiza umană.

Thierry Hilaire, numit la 1 iulie director general al Renault Technologie Roumanie , spune că AI-ul contribuie la eficientizarea proceselor, însă deciziile finale rămân în mâinile inginerilor, potrivit HotNews.ro.

Thierry Hilaire (Renault): „AI-ul ne ajută, dar deciziile rămân la ingineri”

„Avem AI peste tot și îl folosim, bazându-ne pe date și experiență. Ne ajută să reducem numărul de validări și astfel ne putem concentra pe ce este cu adevărat important. Dar AI-ul nu ia decizii”, a declarat Hilaire în cadrul unei întâlniri cu presa, potrivit sursei citate anterior.

Șeful RTR a explicat că inteligența artificială este utilă mai ales pentru automatizarea anumitor etape din dezvoltarea unui vehicul, însă viziunea tehnică și ingineria rămân esențiale. „AI-ul ne sprijină, dar nu hotărăște dacă adăugăm o anumită piesă sau nu. Aceasta este responsabilitatea echipei de ingineri”, a punctat el.

Întrebat cât poate reduce AI-ul durata totală de dezvoltare a unui nou model, Thierry Hilaire a indicat că obiectivul este scurtarea timpului cu aproximativ un an. Totuși, AI-ul este doar unul dintre factorii care vor contribui la această eficientizare. De exemplu, pentru dezvoltarea noii generații Duster a fost nevoie de aproximativ trei ani.

Renault Technologie Roumanie este cel mai mare centru de inginerie al Grupului Renault din afara Franței. Acesta are patru locații, București, Titu, Mioveni și Pitești, și acoperă toate etapele dezvoltării unui vehicul, de la proiectare și testare până la integrarea în procesul de fabricație.

AI în design: util pentru sarcinile repetitive, dar limitat în creativitate

Despre impactul AI în domeniul auto a vorbit, în urmă cu câteva luni, și Emanoel Derta, șeful centrului de design Dacia. El a subliniat că AI-ul este deja folosit intensiv, dar că limitele sale sunt evidente, mai ales în zona creativă.

„Am susținut mult introducerea AI-ului, dar el nu poate înlocui creativitatea pură. AI-ul poate genera o imagine pornind de la elemente existente pe internet. Dacă îi cer să creeze o Dacie, e posibil să-mi returneze o imagine inspirată dintr-un Aston Martin cu logo de Dacia. Rezultatul poate fi frumos, dar este derivat, nu original”, a explicat Derta, conform HotNews.ro.

Designerul remarcă totuși utilitatea AI-ului pentru sarcini repetitive și consumatoare de timp, cum ar fi generarea de variante pentru o grilă de radiator. „Îi poți cere 2.000 de propuneri, dar în final alegem poate doar 10-15. AI-ul este bun pe zonele plictisitoare, dar nu e încă un înlocuitor pentru intuiție și inovație”, a mai spus el.

Așadar, se poate spune AI-ul reprezintă un instrument valoros pentru industria auto, dar nu o soluție autonomă. Rămâne responsabilitatea oamenilor să decidă cum este folosit și ce rol are în procesul de creație și inginerie.